Ciasto które znika tak samo szybko jak To
Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!
Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru kryształu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jaja ubić z cukrem do osiągnięcia bardzo gęstej konsystencji (może to potrwać kilka minut). Dodać mąki wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Upiec ok. 40 min w temp. 170 stopni C na termoobiegu do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Ponadto:
- 3 budynie śmietankowe
- 200 g masła
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 puszka masy kajmakowej (Gostyń)
- 1 duża paczka herbatników
Zagotować połowę mleka, w pozostałej połowie wymieszać budynie i cukier, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Dodać masło, wymieszać i przelać na wystudzony biszkopt. Wygładzić powierzchnię i ułożyć na niej warstwę herbatników. Wystudzić.
Po wystudzeniu posmarować herbatniki masą kajmakową (zużyć 1/2 puszki)
Nałożyć kolejną warstwę herbatników i pozostała masę kajmakową.
Ponadto:
- 700 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fiksy
- 100g czekolady gorzkiej
Ubić śmietanę z cukrem dodać śmietan fiks. Wyłożyć na krakersy. Wyrównać powierzchnię i zetrzeć nań czekoladę.
Wstawić całość do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na cała noc. Podawać schłodzone.
Smacznego :)
Aż slinka cieknie...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakbym tam była to nie miałabyś kawałka do zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńhe he, no ledwo sie ten uchował ;)
UsuńKusia i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńdomoweeprzepisy.blogspot.com
:)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy do ciasta dodać tylko herbatniki, bo w przepisie piszesze też o krakersach?
bardzo bym prosiła o podawanie wymarów blaszki do ciast.
będę wdzięczna za odp.
pozdrawiam
Witam, w tym przepisie nie ma krakersów :) blaszka jest standardowa 25x 35 cm :) Pozdrawiam
Usuńciasto zrobione i zjedzone b.dobre piszesz ( ubić śmietanę z fix i polożyć na krakersy) myślałam, że w przepisie trzeba użyć dwóch rodzajów ciasteczek! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhm,......4 łyżki mąki na 4 jajka? jakoś mi rzadko....nie jestem fachowcem, ale czy aby na pewno?;)
OdpowiedzUsuńna pewno
Usuńja niedowiarek zrobiłam po swojemu i wsypałam więcej mąki;) ale następnym razem zrobię wg przepisu:) pozdrawiam
UsuńWłaśnie zastanawiam się nad ciastem na Sylwestra. Przepis przypadł mi do gustu i chyba je zrobię
OdpowiedzUsuń