Przejdź do głównej zawartości

Schab pieczony ze śliwkami

Propozycja na niedzielny obiad. Niekoniecznie Świąteczny :)  




Składniki:
  • 2 kg schabu bez kości
  • 2 opakowania śliwek suszonych (nie wędzonych)
  • pieprz ziołowy
  • pieprz różowy (można pominąć)
  • olej do natarcia
  • czosnek 5 ząbków
  • papryka ostra
  • sól 
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie ok. 5 ziarenek

Schab wypłukać pod bieżącą wodą. Długim ostrym nożem przeciąć w środku wzdłuż z obu stron. tunel jaki powstanie natrzeć solą  (najlepiej zrobić to palcem, a następnie trzonkiem łyżki drewnianej) Następnie w miejsce nacięcia włożyć śliwki pomagając sobie również łyżką drewnianą. 
Tak na faszerowany schab położyć w brytfannie i natrzeć przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia razem z liściem laurowym i ziarnami przypraw, do worka wlać również 1/2 szklanki wody i zawiązać. Zostawić tak natarty w worku na noc w lodowce. Następnego dnia włożyć razem z folią do brytfanny wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 2 i pół godziny. Schab wyjąć z folii, folie wyrzucić, a schab dalej wstawić do piekarnika na ok. 15 minut w temp. 200 stopni C jak najwyżej górnej grzałki piekarnika. Co pięć minut polewać wytworzonym sosem. 
Wyjąć z pieca, i pozostawić na 20 minut aby mięso odpoczęło. Podawać z wytworzonym sosem lub jako wędlina.


Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia