Był pieczony karczek jest i boczek:)
Jeszcze zdążycie zrobić, i nie zapomnijcie o chrzanie :)
Składniki:
Jeszcze zdążycie zrobić, i nie zapomnijcie o chrzanie :)
Składniki:
- 1 kg surowego boczku
- 5 ząbków czosnku
- majeranek
- papryka ostra,
- pieprz w ziarnach
- liść laurowy
- olej
- sól
Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać wszystkie przyprawy, Wymieszać i połączyć z olejem. Taka przyprawa smarujemy boczek i wstawiamy na noc do lodówki. Po upływie tego czasu pieczemy w 180°C ok. 1 i 1/2 godziny. Boczek wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy jako wędlinę.
Domowy chrzanik jest TUTAJ
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać wszystkie przyprawy, Wymieszać i połączyć z olejem. Taka przyprawa smarujemy boczek i wstawiamy na noc do lodówki. Po upływie tego czasu pieczemy w 180°C ok. 1 i 1/2 godziny. Boczek wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy jako wędlinę.
Domowy chrzanik jest TUTAJ
ojej, ale pyszny! idealny.
OdpowiedzUsuń