Przejdź do głównej zawartości

Grillowany karp

Niby karp to ryba świąteczna, ale ja lubię go o każdej porze roku.
Tym razem upiekłam go na grillu:)
Dzień wcześniej zamarynowałam  w przyprawach.




Składniki:

  • Karp ok. 2 kg
  • 1 op pieprzu cytrynowego Prymat
  • 1/2 op. ziół prowansalskich
  • 1/2 op. rozmarynu Prymat
  • 1 po. soli ziołowej Prymat
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sok z  dwóch cytryn
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
Wszystkie składniki wymieszać i zanurzyć w nich pocięte na kawałki ryby. Trzymać w marynacie przynajmniej 12 godzin, oczywiście w lodówce. 

Piec na grillu z każdej strony przez kilka minut. Podawać z sałatką (klik TU)


Komentarze

  1. Zrobiłem super smak pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy tak przyprawiona rybę można piec w całości czy lepiej w kawałkach

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia